Hur gör jag?

Julkortsverkstad med Daisy-Moa-Elsa

2010-12-23 15:46 #0 av: [Malin]

Daisy-Moa-Elsa har vart igång och skapat lite julkort och här visar hon er hur man gör!

En variant på julkort

Det du behöver är;
- 1 cardstock till bas, 1 cardstock enfärgat eller mönstrat samt en bit mönstrad kardstock. Allt som allt 3 olika cardstock, ett eller två matchande band (siden, satin, bomull eller vad du gillar, själv gillar jag 2 av olika struktur).
- Tejp, personligen tycker jag tejp fungerar bäst att fästa med papper med
- Iristerande glitterlim
- Chalk eller tex Tim holtz
- Valfria dekorationer och stansar, blommor, löv, pärlor etc.
- Skärmaskin, sax, linjal och lim

bb.png


Börja med att skära ut det cardstock som utgör grunden i förslagsvis 15*30 cm (vi kommer vika det så kuvert som behöver ska täcka lite mer än 15*15 cm då dekorationerna tar lite plats med)

Vik kortet i mitten, 15 cm in. Den del som blir insida samt baksida lämnar vi 15*15 cm men det som ska vara framsida ska vi börja vika nu. Jag valde 5 cm
bredd på detta kort men det lila kortet har 2,5 cm bredd. Bredden man väljer att vika på är en smaksak, prova dig fram först genom att vika på ett vanlig skrivpapper. Vi utgår från första mitten vikningen, vänder papprets andra sida upp och gör en vikning efter 5 cm, vänder tillbaka så vi får det som ska bli insidan upp och gör en till vikning efter ytterligare 5 cm, dvs 10 cm från den ursprungliga mittenvikningen, det ger oss 3 "partier" på 5 cm, Så klart beroende på bredden ni valt och antalet vikingar. Men detta kort utgår från 5 cm bredd på vikningarna

Skär sedan till remsor av övriga cardstocken, 4*14 cm och en som ska vara överst 3*13 cm. Beroende på hur många vikningar du har får du kolla antalet du behöver, till detta kort behövdes 4 av var (och den uppmärksamme ser att på kortet är det bara 3 av var, räkna själv lite fel :-) Skär även till en liten del som vi skall dra bandet igenom på baksidan, kan vara en bit 2*3 cm och en inre på 1,5 * 2 cm. Om du vill dekorera insidan av kortet med samma papper skär även till några remsor för det, jag valde en på 4,5*13 cm och en på 7*10 cm, prova dig fram för vad som passar just ditt kort. För att ge mer stadga åt kortet väljer jag även att skära till en bit 12*12 cm att sätta på baksidan, du kan ta enfärgat eller mönstrat, ren smaksak (denna fattas på bilden). Känner du att vikningarna behöver lite mer stadga, skär till remsor och fäst på baksidan av dem med. Jag gjorde 2 i 4*14 cm. Totalt hade jag 19 tillskurna delar när jag var redo att börja.

aa.png

Jag har valt att ha 3 stämplar, en på framsidan som även bandet fästs genom. Den runda cirkeln med God Jul, sen text inuti samt en figurstämpel. Givetvis min fina Snögubbe som jag fann i Magnolia tidningen och bara måste ha :-D På det lila kortet har jag valt att embossa jultexten och God jul. Jag valde att använda mig av 2 utstansade cirklar, men givetvis kan man göra rektanglar, ovaler eller vad smaken faller in att göra. Eller som på bruna kortet så har jag använt 3 cirklar.

Själv tycker jag om att skugga kanterna men det är en smaksak. Man kan även använda sig av kantrivare. Jag valde att skugga kanterna Tim Holtz "Vintage photo" för den är brun och går bra med valet av mitt papper och använde den även att stämpla mina textstämplar med. Har du chalk är det också kanon att skugga kanterna med.

Snögubben är färglagd med Pro-markers pennor;
- Mössa och halsduk - berry red
- Jackan - cocoa
- Knappar - terra cotta
- Näsa - burnt orange
- Själva kanterna på snögubben - tea green utarbetat med blender pennan
och runtom figuren - cool grey 1
- Snöstjärnan och mösskant och luvtofs - iriserande glitterlim

Nu är det bara att hålla tungan rätt i mun och börja tejpa ihop bitarna. Erkänner jag gjorde en fel fast tack och lov om man inte tryckt till så kan man ta loss med den tejpen jag använder utan att förstöra pappret (mycket prisvärd dubbelhäftande tejp från Biltema). Mät ut hur långt band du vill ha runt om och börja med att fästa det mellan cirklarna, för trä igenom pappbiten på baksidan går lätt att göra sen.

cc.png


Själv lägger jag alltid ut mina dekorationer först på kortet för att känna efter om det är bra, inte alltid man kan ta bort och flytta den när man väl satt dit dem. Försöker även ha en liten ide innan om hur jag vill ha det, men med det sagt så är det inte alls säkert att slutresultatet blir så, man hinner ändra sig många gånger


Och inte måste julkorten alltid vara röda, både lila och brunt gör vackra kort med!


Lycka till och en riktigt God Jul

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2010-12-26 13:13 #1 av: Madde

Det blev ju riktigt fint. =) Får jag testa till nästa jul.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2010-12-26 23:04 #2 av: [Malin]

#1 Ja, jag håller med dig :)

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2010-12-28 12:55 #3 av: SusannAlg

Jättefint! Å, kul med lite vikningar!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.