Vad är vad?

Inchie - vad är det?

2010-01-16 18:28 #0 av: Evanlo

"Att tänka fritt är stort, men att tänka smått är större", för att travestera det berömda citatet. Inchie är ett spännande och utmanande format.

En Inchie är precis vad namnet säger - ytan är begränsad till 1" * 1" (2.54 cm * 2,54 cm). Hur du sedan fyller ytan är själva knorren. Tänk på att även räkna in eventuell matta i måttet, alltså inte enbart själva motivet.

Det finns stämpeltillverkare som specialgör stämplar för detta ändamål, men du kan även använda dina vanliga stämplar och låta motivet fortsätta ut över kanten. Men stanna inte vid att stämpla ett motiv. Det är du som avgör vad du fylla ytan med - färger, embossing, UTEE, spetsar, band, blommor, papper, fotografier m m. Och som med en ATC kan du även göra ett collage av olika material. Utmana dig själv att tänka smått!

Vad gör man då, sedan med sin Inchie? Ja, man kan låta den lilla rutan bli en dekoration på en LO, ATC eller kort, antingen ensam eller flera. Du kan även göra ett smycke av din Inchie. Eller en tavla. Men vanligast är nog att man - som med ATC - samlar och byter dem med vänner. 

På de Inchies du ska byta/ge bort skriver du ditt namn, titel och datum. Inchies i serie numreras.

Här har jag påbörjat ett litet ABC-album, där varje sida ska ha någon anknytning, t ex bokstaven E som står för embossing (textskylt saknas).

 inchiealbum,-webbversion.gif

 

Här en liten serie om nio små bilder på fjärilar.

 inchies-till-artikel,-webbversion.gif

eller så kan de användas på kort

inchiekort-med-fjarilar.gif

Man kan göra en tavla med sina Inchies också, här är som synes temat natur.

inchesliten.jpg 

Ett tips om man vill göra många inchies, och tycker det är för bökigt att skära/klippa så smått, är att köpa en kvadratisk 1"-stans.

Varianter på temat är Inchie + eller PSI (Plus Size Inchie) och Twinchie  - kvadraten är då 1,5" * 1,5" (3,81 cm * 3,81 cm) respektive 2" * 2" (5,08 cm * 5,08 cm).

Anmäl
2013-09-08 18:52 #1 av: Emo

Kul idé. Det går att använda dem på flera olika sätt.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-09-09 17:16 #2 av: Hubert.prp

Fina tips.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.