Vad är vad?

Vatten eller inte?

2010-01-30 18:57 #0 av: Evanlo

Jaha - nu sitter du där, vilken stämpeldyna fungerar med vilken färgläggning? Här är en kort artikel med det viktigaste att tänka på när du väljer dyna och färg.

Vilken stämpelfärg används till vilken färgläggning?

Det finns ett antal olika sorters stämpelfärg, och de har olika användningsområden. Om du bara vill göra ett stämpelavtryck på ett papper, spelar det ingen roll vilken sorts stämpelfärg du använder, men om du tänkt dig att göra något mer, är det viktigt att hålla reda på vilken sort som använts.

Det finns vattenlösliga och vattenfasta stämpeldynor. Principen är att lika löser lika, om dynan är vattenbaserad (som t ex Distress Ink och VersaColor) använder man pennor som är lösningsmedelsbaserade, t ex ProMarkers, Copics och färgläggning med MCP-teknik. Och till vattenfasta dynor (som t ex StazOn och Memento) används färgläggningsmetoder som är vattenbaserade, t ex akvarellfärg, -pennor, Aqua ProMarkers och TomBows. För bästa resultat - oavsett teknik - bör man se till att det stämplade motivet torkat ordentligt.

Ibland kommer det goda råd att man kan använda Pigment Ink-dynor till lösningsmedelsfärger, och Dye Ink när man ska använda vattenfärger. Men det stämmer tyvärr inte, det finns både vattenfasta och vattenlösliga färger av bägge sorterna. Ett exempel på detta är Rangers Distress Ink och Stewart Superiors Memories. Båda är Dye Ink-dynor, men medan Distress Ink är gjort för att kunna bearbetas med just vatten, är Memories vattenfast. En annan sak att hålla reda på är Tsukinekos VersaFine, en oljebaserad Pigment Ink-dyna. Om man använder denna dyna och färglägger med t ex ProMarkers, kommer lösningsmedlet i pennan att lösa upp oljan i stämpelfärgen, och resultatet blir kladdiga konturer och en "smutsig" färg på stämpelmotivet.

Men om nu sitter där, och bara har en vattenfast dyna och tuschpennor, är det kört då? Nä, det måste det inte vara! Då de här färgerna är snabbtorkande, gäller det att vara snabb, men man kan embossa sitt motiv - vanligtvis används klart eller svart embossingpulver, men varför inte passa på att sätta lite färg på motivet den vägen? På detta sätt stängs stämpelfärgen in, och lösningsmedlet i färgpennan kommer inte åt att lösa upp den. Samma sak gäller även om man bara har en vattenlöslig dyna och någon vattenbaserad färgläggning.

För att behålla färgen på ytan av stämpeldynan, är ett tips att förvara den upp-och-ner. Ibland kan ett gummiband vara bra att sätta om dynan. För så kallade regnbågsdynor, är det extra viktigt att de förvaras plant. Annars migrerar färgerna mellan de olika delarna i dynan.

Anmäl
2010-01-30 20:42 #1 av: karin4

Uj hur skall man hålla reda på allt????

Man får ta det säkra före det osäkra och embossa allt!!!!!

Eller får man göra som proffsen gör, färglägger samma sorts motiv 3 gånger och väljer ut det bästa....

Gillar bilden.....

Anmäl
2010-02-02 15:21 #2 av: SusannAlg

En ren djungel...Flört men man lär sej så länge man lever!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.