Hur gör jag?

Distresser - Hur gör jag?

2011-04-16 09:49 #0 av: [Malin]

Är du nyfiken på hur man kan använda distresser? Monica Alvén på bloggen Sten, Sax och Påse visar dig här en tutorial!

Med distresser kan man skapa det mesta. Här har jag gjort mitt eget mönsterpapper i form av sol och himmel. Jag ville skapa ett kort med lite sagotema, men man kan självklart använda delar av momenten för att skapa andra bakgrunder. Exempelvis kan man ju endast göra solen och skapa ett mer stilrent kort. Eller kanske bara ha himlen som bakgrund om man vill. Här följer en steg för steg beskrivning kring hur jag gjorde just detta kort...Jag började med att stansa ut en cirkel med hjälp av en punch i ett spillpapper. Självklart kan man skära/klippa för hand också om man inte har en sådan punch hemma.Sedan använder jag pappret med utstansningen som en schablon och går med mjuka och lätta cirkelrörelser över det vita pappret med en så kallad "blending tool". Här började jag med färgen "wild honey". Men detta är ju givetvis en smaksak...Vid nästa steg förstärker jag ena sidan av solen med färgen "dried marigold". Även här lätta och mjuka rörelser.Så här ser det ut när man lyfter bort "scahblonen"Nu lägger jag över den utstansade cirkeln för att skydda solen och går istället över till att göra moln. Molnet har jag först ritat på frihand på ett cardstock och lägger den sedan över pappret så som jag vill ha första molnet. Sedan tar jag återigen "blending tool'en" och färgen "tumbled glass". Här gäller det att bara "blenda" precis vid kanten av molnpappret.Nu är det bara att fortsätta göra samma sak tills himlen är klar. Flyttar bara molnet lite ner och med lätta rörelser blendar molnets kanter.Så här ser himlen ut när jag bestämmer mig för att gå vidare.Eftersom jag ville göra lite mystisk sagomiljö på kortet valde jag att förstärka kanterna med "vintage photo". Återigen - lätta och mjuka rörelser med blending toolen.Här har jag stämplat en ram runt kortet med hjälp av en swirl stämpel. Givetvis går det bra med vilken stämpel som helst här :-)Hade egentligen en tanke om att ha en påskkärring som flyger på sin kvast över kortet - men då jag inte hittade en sådan fick en mystisk gubbe från Graphic 45's nya papper duga. Har helt enkelt skurit ut den med skalpellen ur mönsterpappret.NärbildFast med lite pärlduttar här och där och monterat på vitt cardstock känner jag mig nöjd :-). Är det något du undrar så tveka inte att höra av dig. Alltid lika svårt att förklara med ord :-)

Om du vill se mer av Monicas alster kan du kika in på hennes blogg: http://stensaxochpase.blogspot.com/

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2011-04-16 16:18 #1 av: PysselKimsan

Vilket häftigt kort!!

Urläckert.

Anmäl
2011-04-17 09:36 #2 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Vad roligt med lite tips och tricks, jag är alldeles för dålig på att använda mina distresser och attans snyggt blev det också Skrattande

Anmäl
2011-04-25 08:39 #3 av: SusannAlg

Har köpt något från cchobby som fungerar likadant som distresser... men har inte hunnit (tagit mej tid) att leka med dom än.... men nu blev jag sugen!

Anmäl
2012-10-23 20:26 #4 av: resc

Hm, intressant.. Vad är egentligen detta "distress", en sorts stämpelfärg då eller? Och blending tool, en stämpeldyna eller? Kan man använda den här tekniken på lite större områden? Delar av A4 åtminstone..? Går det att skriva/måla ovanpå det när det torkat?

 

Verkar spännande, gillar hur du lyckas tona färgen så snyggt!

Anmäl
2012-10-24 19:38 #5 av: Spacegirl31

Distress är en stämpelfärg ja, det finns dynor och sen finns det refiller på små glasflaskor med pipett, refillerna kan användas till att färglägga stämpelmotiv med hjälp av pensel.

Blending tool är en skumgummidyna typ, som man fäster på ett trähandtag och sen kan man använda den på många vis vad det gäller distresser.

Ja, det går att använda på så stora ytor du vill.

Det är väldigt roligt, prova!

Anmäl
2012-11-14 11:25 #6 av: pius314

#4 Grejen med distressen är att den är "öppen" längre, alltså kan påverka färgen längre och blanda färg i färg, spreja på vatten och grejja. Superkul!

Anmäl